Att återvinna batterier är viktigt eftersom nyproduktion har en stor miljöpåverkan. Men när är det dags att återvinna ett batteri – och hur går man enklast tillväga?
De flesta av oss håller med om att det är viktigt att återvinna gamla teknikprylar och batterier. Och svenskar vill generellt sett ta större ansvar för sitt teknikskrot än de gör i dagsläget. Ändå återvinns bara cirka 65% av alla förbrukade batterier.
Därför försöker man hela tiden hitta nya sätt att samla in batterier på ett effektivt och hållbart sätt. Till exempel anordnades den riksomfattande tävlingen Batterijakten – där fjärdeklassare fick vara med och hitta på kreativa förslag på hur man kan öka återvinningen av batterier. Klass 4A på Furuparksskolan i Luleå hittade till exempel på en idé som gick ut på att nyanlända skulle få betalt för att åka mellan hem och samla in de förbrukade batterierna.
Många batterier slängs halvfulla
Men när är ett batteri verkligen förbrukat? Ibland är vi kanske lite för ivriga att återvinna våra batterier: en undersökning som utfördes i fjol visar att endast 2,5 procent av batterierna som lämnas in är tomma. Och vissa har uppemot 50% av din kapacitet kvar, något som i sig är problematiskt:
I nuläget kan endast vissa delar av batteriet återvinnas – och energin som är kvar går förlorad. – SVT
Ett tips är att man testar ett batteri som verkar ha slutat fungera i till exempel fjällkontrollen. Anledningen till detta är att olika teknikprylar kräver olika elektriska spänningar. Och om inte batteriets laddning är tillräckligt hög slutar de fungera. Därför är det också bra att fråga i affären, och förklara vad batteriet ska användas till.