Fler e-handlar i mobilen

Vi svenskar e-handlar mycket och allt mer genomför vi våra köp i mobilen. Med tanke på att många av köpen nu sker i mobilen måste e-handelsföretagen hänga med och anpassa sina sajter till mobiltelefonen.

6171270-iphone

Vi har tidigare skrivit om att det är dags att satsa på e-handel och att både stora och små företag gett sig in i branschen på allvar. Det är nämligen så att majoriteten av befolkningen någon gång då och då handlar online och det gäller då att finnas där så att kunderna kan hitta en. För ett par år sedan var det absolut mest populärt att besöka webbshopparna från datorn men på senaste tiden är det flest som gör sina köp i mobilen.

Mobilen allt viktigare

I Göteborgs-Posten kan man läsa att nätköpen via mobilen ökar i en väldigt snabb takt och att mobilköpen står för en femtedel av affärerna hos de stora e-handelsaktörerna just nu. Klarna visar statistik på att andelen köp i mobilen från förra hösten har ökat från 10 till runt 20 procent. Om man även räknar in surfplattor som mobilköp, görs mer än en tredjedel av det totala antalet nätaffärer från mobilen.

Måste börja anpassa

I och med att köpen via mobilen blir fler behöver e-handelsföretagen ha en strategi för hur de ska möta sina kunder i mobilen. De behöver även anpassa sina nätbutiker till mobilen så att det blir enkelt för kunderna att genomföra sina köp där. Att anpassa sajten till mobilen kallas responsiv design och innebär att sajten ser bra ut oavsett om den öppnas i mobilen, på surfplattan eller datorn. Enligt experter är dock de flesta e-handelsföretag ganska långt ifrån mål när det gäller att anpassa till mobilen. Ofta måste nämligen varorna presenteras på ett helt annat sätt i mobilen.