Allt fler företag satsar på att finnas på nätet och vissa lyckas bättre än andra. Nu kan man exempelvis köpa taxfree på nätet och man kan även handla sina matvaror online. Men det finns självklart både bra exempel och dåliga exempel på företag som satsar digitalt.
Nu kan utrikesresenärer från Arlanda handla taxfree på nätet, skriver Dagens handel. E-handeln är ett samarbete mellan Swedavia och schweiziska Dufry. Den första flygplatsen som börjar med e-handel för taxfree bland Swedavias flygplatser är alltså Arlanda. Den som ska resa från Arlanda kan välja produkter i webbutiken innan avresan och sedan kan man hämta ut varorna färdigpackade i någon utav de taxfree-butiker som finns på Arlanda. Den som vill kan handla på nätet mellan 30 dagar före avresan och senast 72 timmar innan. Betalningen sker inte förrän man hämtat upp varorna i den fysiska taxfree-butiken.
Bra och dåliga exempel
Swedavia är långt ifrån det första stora svenska företaget som satsar på e-handel. Många företag har gjort detsamma innan dess. Hur det kommer gå för just Swedavia och e-handeln med taxfree återstår att se men förhoppningsvis blir det en lyckad satsning. En annan lyckad satsning på e-handel har företaget Fyndiq gjort. Företaget kan ses som ett av de största inom svensk e-handel och det är många som velat följa deras exempel när de startat webbshopar. Ett annat exempel som många försökt efterfölja är företaget Zalando, som säljer mode på nätet. Det har dock visat sig gå sämre för företaget än vad många kanske trott. Här kan man läsa att Zalando är det svarta fåret när man tittar på företaget Kinneviks e-handel. Investeringsbolagets e-handelsportfölj backade nämligen med 14 procent och detta är just på grund av att det gått så pass dåligt för Zalando. Zalando tappade hela 15 procent helt på egen hand.
Livsmedelsbranschen lyckas online 
Några andra som lyckats med sin e-handelssatsning är livsmedelsföretagen. I princip alla de stora livsmedelskedjorna erbjuder nu sina kunder att handla maten online. Dessutom finns det ett flertal företag som enbart har handel på nätet. Många kallar matvaruhandeln på nätet det nya sättet att handla på och därför är det inte konstigt att de flesta företag i branschen gett sig ut på nätet och det är heller inte konstigt att de lyckas så bra som de faktiskt verkar göra. I VLT kan man läsa att livsmedelsbranschen är den bransch som växer allra starkast på nätet just nu. Man beräknar att försäljningen kommer att öka i år med 38 procent och att omsättningen kommer att ligga på 5,7 miljarder kronor. Fortfarande köper den allra största majoriteten sina matvaror i fysisk butik men detta är alltså något man tror kommer att ändras inom de kommande åren. Några av de livsmedelsföretag som är stora på nätet är:
- Ica.
- Coop.
- Mathem.
- Mat.se