Kryptovalutan Bitcoin

Bitcoin är en kryptovaluta som i likhet med alla kryptovalutor endast finns på nätet. Den är P2P-baserad och för att göra transaktioner behöver du inte blanda in något bankväsende, utan kan föra över din valuta direkt till mottagaren. Du förvarar oftast dina bitcoins eller andra kryptovalutor i digitala plånböcker.

För att förstå vad bitcoin är behöver du veta vad en kryptovaluta är och hur det fungerar. Idag handlas och investeras det vilt i kryptovalutor och det finns fler än 1500. En kryptovaluta är en digital valuta som endast finns på nätet. Valutans värde påverkas inte av någon bank eller något land och transaktioner kan ske utan inblandning av tredje part. Detta har också medfört att kryptovalutor ger större möjlighet till anonymitet och dessutom mycket snabbare överföringar än traditionella valutor. Det som påverkar valutans värde är tillgång och efterfrågan, och hur många butiker som tar emot den.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en kryptovaluta som skapades 2009 av Satoshi Nakamoto och huvudsyftet var att göra det möjligt att sköta betalningar mellan två parter utan att blanda in en tredje part som en bank. Bitcoin använder sig av krypterad data för att säkerställa säkerheten. Du köper valutan på olika handelsplattformar och förvarar den digitalt på separata minnen, koder utskrivna på papper, digitala plånböcker eller sparade filer på din dator. Det går även att ha en mobilapp för kryptovaluta.

Valutan blev populär just för att den är en P2P-valuta som inte är knuten till, eller påverkas av, någon centralbank. Detta gör dock att transaktioner inte kan reverseras, vad som är skickat är skickat och kan inte fås tillbaka om inte mottagaren skickar tillbaka av egen fri vilja. Anonymiteten lockar också, samt att det är ett modernt och futuristiskt sätt att betrakta valuta. Valutan kan inte påverkas så lätt av olika nationer eller politiska beslut. Staten har inget att säga till om och kan heller inte tillverka fler bitcoins och skapa inflation. Valutan går heller inte att förfalska.

Det går också att investera i bitcoin, eller handla med certifikat på valutan. Det betyder att det går att handla med valutan utan att äga den själv reellt. Bitcoin har många möjligheter.