Olika prisklasser på smartphones

I dag skriver vi om Iphone och en oväntad rapport, om Obi som lanseras i Singapore samt om hur det är ekonomiskt att faktiskt köpa en begagnad mobil. Vi skriver även lite om Huawei, som växer.

barn mobil liten flickaI en artikel i MacWorld kan vi läsa om hur den amerikanska vördade analytikern Katy Huberty räknar med att det de facto, kommer säljas färre exemplar av Apples Iphone under nästa år, 2016. Hon tror att närmare 218 exemplar kommer att gå åt, det motsvarar en minskning på lite drygt fem procent jämfört med hur det sett ut detta år. Rapporten har inte oväntat väckt uppmärksamhet men än så länge är det endast en prognos från en analytiker så det kan vara lösryckt och kanske är det bästa att vänta och se hur det faktiskt blir i slutändan.

I Dagens Nyheter kan vi läsa om hur en tidigare Apple-vd nu lanserar en egen skapelse i Singapore, en så kallas Obi-mobil i det billigare slaget, mellan 500-1 700 kronor. Detta är en marknad, ett segment, som inte Apple alls finns i, som vi alla vet, men kanske är det som just det står i artikeln att det sker lite av en övergång från enklare mobiler till smartphones på tillväxtmarknader, vilket givetvis vore logiskt, och då kanske detta är ett bra drag från just Obi – att finnas där i övergången.

Om folk inte köper nytillverkade mobiler, kanske det är desto fler som faktiskt köper begagnade varianter, som trots sitt andrahandsvärde ofta är välfungerande och dessutom billigare, det bidrar ju även till en mer hållbar värld. På mobilbazaren.se kan du se mer av dessa.

Utmanare till Iphone?

Ett företag som lite oväntat har fått ett kraftigt uppsving, är kinesiska jätten Huawei, dessa levererade närmare 48 miljoner smarta telefoner över hela världen under första delen av 2014, och det är i sig en grov ökning av motsvarande siffror från samma period år 2014. Andra kinesiska konkurrenter med just Huawei är bland andra Lenovo och ZTE. Mer om detta kan en läsa om i ekonomidelen i Göteborgs-Posten.