Reparationer och byten

Att reparera i stället för att köpa nytt är oftast bättre – både för miljön och för plånboken. Men vad gäller för de olika fel som Iphone 6-serien dras med?

jobb dator arbeteDet är inte alltid värt att helt enkelt köpa en nu telefon för att den som man har börjar fungera sämre eller har en spricka i skärmen. Det är mycket mer kostnadseffektivt samt bättre för miljön att reparera iphone än att slänga och köpa ny. Ibland går det dessutom att få reparationen helt gratis eller åtminstone delvis bekostad.

Mobiler som stänger ner sig själva från ingenstans

En en nyligen publicerad artikel går det att läsa om hur en del av de med Iphone 6S har upplevt stora problem vad gäller batteriet på mobilen. Det är nämligen så att många användare världen över märkt att deras nya telefoner stänger ner sig oväntat trots att mobilen varit laddad och välfungerande. Nu har dessutom Apple själva gått ut och erkänt felet som en del av deras mobiler har tillverkats med, dock utan vetskap, som vidare gör så att dessa stängs ner utan orsak.

Byt batteri gratis – under vissa villkor

uppleva fota resa iphoneI MacWorld IDG skrivs det vidare om hur de drabbade telefonerna är de som tillverkats mellan september och oktober under 2015. Det är i sig inte en säkerhetsrisk men trots detta erbjuder nu Apple sina kunder att byta ut sina batterier utan någon som helst extra kostnad. Det som dock inte ingår är de operatörer som hårdvarujätten inte samarbetar med. De som drabbats måste med andra ord uppsöka antingen en Apple Store (som finns i de flesta större städer) eller en auktoriserad verkstad. Ett annat undantag som är bra att tänka på är att om din mobil, din Iphone 6S, har en trasig skärm sedan innan du måste du först se till att laga denna, för denna måste vara hel när batteribytet sker. Att fixa skärmen får du vidare bekosta på egen hand.

Hur många telefoner som drabbats av detta batterimissöde är oklart och är heller inte en siffra som Apple bistår med, de konstaterar bara att det skett ett tillverkningsfel på ett antal av alla Iphone 6S som finns därute.

Ett annat fel som dock inte repareras gratis är det så kallade Touch Disease som Expressen rapporterar om i en annan artikel. Det verkar som att just Iphone 6-serien har varit drabbat av mycket slarvfel från Apples sida. Detta fel innebär inte att batteriet dör utan att skärmen inte fungerar som den ska och inte svarar på kommando. Det finns med denna skärmsjukdom inte några garantier för att problemet skulle lösas vid byte av skärm eller något annat. Rykten som florerar handlar i stället om att det skulle vara ett chip i telefonen som har problemet inprogrammerat i sig. Det som gäller tycks vara följande:

  • Apple har erkänt att felet finns men att det skulle bero på att telefonen blivit tappad ett flertal gånger mot en hård yta och utsatt för påfrestningar fysiskt
  • De som har en Iphone som fungerar och har en oskadad skärm erbjuds reparation av mobilen för hela 149 dollar
  • De som redan betalat för att laga felen kommer bli erbjudna ersättning men att det kan variera beroende på olika faktorer härstammande från fall till fall