Varför ska man köpa begagnad teknik?

Ingen har nog missat att årets julklapp blev en återvunnen tröja och det är förvisso sant att textilindustrin ligger bakom såväl stora koldioxidutsläpp som hög användning av kemikalier. Den som i sitt julklappshandlande vill tänka på miljön bör dock tänka ett steg längre och fundera på om inte också begagnad teknik är en vettig present. Att köpa begagnade teknikprylar har flera olika fördelar för såväl köpare som för den som tar emot julklappen.

Att framställa mobiltelefoner och datorer är en smutsig verksamhet där koldioxidutsläpp bara är en del av problemet. Många mobiltelefoner innehåller till exempel omkring 30 olika metaller som bryts i Afrika, i smutsig gruvindustri och som senare fraktas till exempelvis Kina där mobilerna tillverkas för att sedan transporteras till Europa. Att laga sin telefon man redan har eller att rent av endast köpa begagnade mobiler sparar in på såväl naturresurser som på onödiga transporter och klimatet har inte tid att vänta.

Konfliktmetaller och bättre samvete

Flera av de metaller som används i mobiltelefontillverkning är så kallade konfliktmetaller från exempelvis Kongo-Kinshasa och pengarna som dessa genererar är en viktig del i konflikten samtidigt som brott mot mänskliga rättigheter ständigt begås. Genom att köpa begagnat underblåser du inte väpnade konflikter och sedan kan personen du köpte telefonen till, ringa dig med gott samvete och tacka för presenten.

Spara pengar

Såväl datorer som mobiltelefoner och andra teknikprylar är ofta väldigt dyra och frågan är om du inte kan göra roligare saker för pengarna än att köpa en ny mobiltelefon. Ofta kan du dessutom få tag på ganska nya modeller för en mycket billigare kostnad om du köper den begagnat i stället för nytt. Dessutom är retro är en trend som alltid kommer tillbaka. Nya modeller i all ära, men på samma sätt som dina kläder är en del av ditt identitetsbygge så skickar dina teknikprylar ut signaler om vem du är. Att fynda en gammal LP-spelare eller varför inte en fungerande mobiltelefon från din ungdoms dagar är lika identitetsbyggande som att dricka mikrobryggeri-öl eller kärna ditt eget smör. Överraska varandra med en nostalgitripp i teknikens magiska värld och upptäck att en del saker faktiskt var bättre förr. För visst blir det bättre ljud på LP?