Det är bra att återvinna elektronik, det tycker nästan hela Sveriges befolkning. Ändå så har de allra flesta hushåll närmare 6 kilo elektronikskrot som ligger hemma i någon garderob och samlar damm. Det är dags att återvinna mer för att prylarnas metaller och andra material ska få nytt liv.
I dag skrivs det på Sveriges Radio om hur många verkligen vill återvinna elektronik i Sverige men att få faktiskt gör det. De menar att de helt enkelt ser något av ett glapp mellan attityd och beteende – lite som etik och moral – tanke och faktisk handling. För det är nämligen så att nästan hela Sveriges befolkning menar att det är viktigt att återvinna både batterier och elektronik men ändå bli mycket elektronikavfall kvarliggandes hemma i någon garderob man sällan öppnar.
Det som är viktigt att veta dock är att dessa elektroniska prylar innehåller metaller som kan återanvändas, och det flera gånger om. Men något sådant kan givetvis endast ske om sakerna faktiskt kommer till själva återvinningen. Vidare är det så att svenskarna generellt förvarar 6 kg elektronik per enskilt hushåll. Det är ganska mycket. Ändå tycker över 96 procent av svenskarna att det är viktigt att återvinna elektronik.
Håll liv i prylarna eller återvinn dessa till eftervärlden
Ett sätt att kunna använda prylar lite längre är att införskaffa massor med batterier hos batteriexperten att ha hemma. Det behövs nämligen till att hålla liv i alla saker så att de faktiskt kan användas.
– Batterier och elektronik är ju en naturresurs som förr eller senare måste tillbaka in i kretsloppet – Sydsvenskan
I Malmö sker ibland återvinning som ett event med loppis. Det är Batteriåtervinningen som är initiativtagare och ibland återvinns så mycket som hela 1,8 ton elektronik. Det som inte blir sålt återvinns nämligen. På loppisborden kan man hitta allt från gamla dammsugare till hårddiskar och hörlurar som inte längre används av sina ägare.
Produkter som håller längre är bättre för miljön
Det här med att återvinna hör nära samman med att laga det som är trasigt så att det håller längre. I Svenska Yle går det att läsa om hur EU inom några år kommer kräva både bättre och mer ekologiska elektroniska prylar och maskiner på marknaden av tillverkarna. Det som hittills endast haft fokus är främst minskad elförbrukning för att se hur en produkt påverkar miljön. Men nu har alltså initiativ tagits för att utreda hur länge en produkt faktiskt bör hålla. Bland annat vill Europeiska unionen sätta standarder för hur länge en produkt ska hålla och hur lätt det ska vara att reparera en produkt eller maskin som gått sönder. Det ska vara lätt att ta ut och byta batteri och återvinna material och så vidare. Något som säkerligen gläder många konsumenter samt experter på energi och återvinning.
I Dagens Nyheter går det att läsa om hur en forskare vid Chalmers menar att vi verkligen måste cirkulera alla resurser vi har i vårt samhälle. Allt elektroniskt avfall är egentligen inte avfall utan sekundära resurser och kan bli en verkligt viktig möjlighet för andra på vår jord. Men det krävs beslut på höga nivåer för att få bukt med överkonsumtionen och avfallshanteringen.